Svijet
0

U Venecueli registrirano 19.000 ubistava u 2009.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U jednom zvaničnom venecuelanskom izvještaju se navodi da je u 2009. godini bilo 19.000 ubistava u ovoj južnoameričkoj zemlji, objavio je u petak časopis El Nacional.

Nesigurnost je postala tema u kampanji pred izbore koji se održavaju 26. septembra i vrlo su bitni za vlast koja se plaši buđenja opozicije koja je bojkotirala izbore 2005. godine.

Prema izvještaju Nacionalnog instituta za statistiku, na koji se poziva časopis poznat po kritiziranju socijalističkog predsjednika Huge Chaveza, skoro 80 posto žrtava ubijeno je metkom. Većinom su to mladi ljudi između 25 i 44 godine, iz narodnih slojeva.

Vlada nije objavljivala zvanične brojke iz straha iako je, prema anketama, nesigurnost glavna briga Venecuelanaca.

Prošle sedmice je El Nacional htio da privuče pažnju na ovu temu objavivši na naslovnici fotografiju na kojoj se vide nagomilani leševi u jednoj mrtvačnici.

Jedan sud je zabranio svim novinama da objavljuju fotografije koje prikazuju nasilje, u ime zaštite maloljetnika, što je izazvalo pobunu u zemlji i inozemstvu.

U četvrtak je sud povukao odluku, osim za El Nacional i Tal Cual, koji su objavili fotografiju.

Izvještaj pod nazivom "Nacionalna istraga o žrtvama i percepciji građanske sigurnosti" ostvaren je između augusta i novembra 2009. godine na zahtjev potpredsjednika. Prezentiran je Hugi Chavezu u maju, ali nije nikada objavljen u medijima.