Rekordan broj ubistava
0

U Venecueli dnevno u prosjeku poginu 53 osobe

Sarajevo-x.com
U Venecueli je u 2011. godini zabilježen rekordan broj ubistava. Grupa Venezuela Violence Observatory je saopćila da je ove godine ubijeno 19.336 ljudi, što je u prosjeku 53 osobe dnevno, javlja BBC.

Ove brojke govore da je broj ubistava u Venecueli najveći u Južnoj Americi, a četverostuko je veći u odnosu na Meksiko. Nasilje bi moglo biti najveći problem u sljedećoj godini kada aktuelni predsjednik Hugo Chavez namjerava osvojiti još jedan mandat.

"Moramo reći da je u 2011. godini bilo najviše nasilja u historiji zemlje", saopćeno je iz OVV-a.

Brojke o ubistvima su dobijene nakon istraživanja nekoliko venecuelanskih univerziteta. U Venecueli se dogodilo 67 ubistava na 100.000 stanovnika. Prošle godine je ta brojka iznosila 32 ubistva u Kolumbiji, a 14 u Meksiku. Ovo su dvije zemlje poznate po nasilju povezanom s drogom.

Venecuelanska vlada je svjesna ovog problema, ali je njihova statistika drugačija. Prema njihovim podacima, u 2011. godini se na 100.000 stanovnika dogodilo 48 ubistava.

Grupa OVV nije dala određen razlog za porast nasilja, no moguće je da je to zbog toga što mnoge ubice ne budu kažnjene. Pored broja ubistava, povećan je i broj pljački i otmica.

U novembru je Chavez formirao posebnu vojsku za zaštitu stanovništva. Hiljade vojnika daju podršku policajcima na ulicama Caracasa i drugim regijama gdje je zabilježen najviši stepen nasilja.

U 2010. godini je najveći stepen nasilja zabilježen u Hondurasu, gdje su se dogodila 82 ubistva na 100.000 stanovnika.