Dnevna statistika
0

U Velikoj Britaniji prvi put od januara više od 30.000 pozitivnih na koronavirus

B. R.
Novi pandemijski val u Velikoj Britaniji uzrokovan delta sojem koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Novi pandemijski val u Velikoj Britaniji uzrokovan delta sojem koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
U Velikoj Britaniji jučer je registrovano više od 30.000 osoba pozitivnih na koronavirus. To se desilo prvi put od januara ove godine.

Registrovano je 32.548 stanovnika koji su pozitivni na ovaj virus, a preminule su 33 osobe u 28 dana od kada su testirane. To se desilo u trenutku kada britanski premijer Boris Johnson opravdava odluku da ublaži epidemiološke mjere. Uvjerava da je prekinuta povezanost između zaraze, opasnijih simptoma i smrti.

Najavio je da će se od 19. jula nastaviti ublažavati epidemiološke mjere koje su još na snazi. Kako piše BBC, to znači da se vlast time priprema za to da dnevno bude i do 100.000 pozitivnih na koronavirus. Prema Johnsonovim riječima, sigurno je da je tačno da je novi pandemijski val uzrokovan delta sojem virusa.

"Ali, naučnici su apsolutno jasni u tome da je prekinuta veza između zaraze, opasnijih simptoma i smrti", rekao je i napomenuo da sada postoji "samo" 30 smrtnih slučajeva.

Glavni vladin naučni savjetnik Patrick Vallance je bio nešto oprezniji. Naglasio je da je vakcinacija oslabila spomenutu povezanost, ali ne i to da ju je u potpunosti prekinula. U prosjeku se hospitalizira 330 osoba.

Porast broja pozitivnih na koronavirus je očekivan, jer se testira više ljudi u radnim danima, nego tokom vikenda, piše BBC.