Protiv zgrušavanja krvi
389

U Velikoj Britaniji će se testirati aspirin kao potencijalni lijek protiv koronavirusa

A. B.
Utjecaj će se ispitati na najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata, Ilustracija: Shutterstock
Utjecaj će se ispitati na najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata, Ilustracija: Shutterstock
Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv koronavirusa u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

Naučnici koji rade na ispitivanju potencijalnih lijekova protiv koronavirusa, rekli su da će uključiti i ovaj lijek koji se obično koristi kao razrjeđivač krvi.

Taj prijedlog je uslijedio nakon što je potvrđena prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka kod koronapacijenata zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

A upravo je aspirin agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka.

"Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan", kazao je Peter Horby, učesnik istraživanja.

Najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim, piše Reuters.

Podaci o oporavku tih pacijenata uporedit će se s podacima najmanje 2.000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela kompanije Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma koronavirusa kakve je imao još uvijek aktuelni američki predsjednik Donald Trump.