Nedostatak kadrova
0

U Velikoj Britaniji bebi odgođena operacija debelog crijeva jer bolnica nije imala dovoljno ljekara

S. Š.
Dječija bolnica u Birminghamu (Shutterstock)
Dječija bolnica u Birminghamu (Shutterstock)
Velika Britanija se već duže vrijeme suočava sa problemom nedostatka medicinskog kadra, što je potvrdio još jedan slučaj iz Birminghama.

Mama Zsuzsanna Tandy kazala je za Sky News da je njena sedmomjesečna kćerka Isabella dobila opću anesteziju za operaciju samo da bi joj rekli da procedura ne može da se obavi u dečijoj bolnici u Birmingemu zbog nedostatka ljekara.

Isabella je rođena sa rijetkim oboljenjem koje zahvata njeno debelo crijevo i otišla je na operaciju u Birmingham početkom januara. Ali nakon što je dobila opću anesteziju, porodici je rečeno im da operacija ne može da se obavi tog dana.

Veliku Britaniju inače već duže vrijeme pogađaju štrajkovi NHS-a, odnosno Nacionalne zdravstvene službe, a mama Tandy smatra da bi ovakva situacija tek mogla naštetiti pacijentima. Najviše iz razloga što vlas ništa ne poduzima po ovom pitanju.

"Iskreno, čeka se dugo jer nema dovoljno osoblja - neko bi zaista trebao uskočiti i učiniti nešto jer ima ljudi i djece koji su pod stresom i pate u bolnicama", kaže ona.

Smatra također da bi medicinske sestre trebale biti više plaćene.

"Vlada bi zaista trebalo da se uključi u svaku vrstu razgovora jer ima previše štrajkova", zaključuje.