Regioni ostali bez struje
0

U velikim poplavama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj poginulo više osoba

I. M.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Saobraćaj je obustavljen u centralnoj Grčkoj. Primorski region Bugarske ostao je bez struje. Ulice Istanbula su se pretvorile u rijeke, nekoliko metro stanica je poplavljeno.

Obilne kiše i poplave rezultirale su žrtvama i nestalim osobama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj.

U grčkom lučkom gradu Volosu, obližnjoj planinskoj regiji Pelion i ostrvu Skijatos, policija je zabranila saobraćaj. Najmanje jedna osoba je tamo poginula. Do metar visoki potoci vode odnijeli su sve što im se našlo na putu, uključujući i automobile.

U nizu drugih područja centralne Grčke, kao i u arhipelagu Sporades, vlasti su uputile upozorenja stanovnicima da ograniče svoje aktivnosti na otvorenom.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da su dvije osobe poginule, a tri se vode kao nestale usljed oluje koja je izazvala poplave na južnoj obali Crnog mora.

Zbog jakog vjetra talasi od dva metra pogodili su turističke plaže. U južnom odmaralištu Carevu, koje je najteže pogođeno, poplave su odnijele automobile i kombije u more. Vlasti su proglasile vanredno stanje i pozvale ljude da se popnu na više spratove jer su prvi spratovi nekih hotela bili poplavljeni.

Rijeke koje su se izlile na ulice izazvale su ozbiljnu štetu na putevima i mostovima. Region je ostao bez struje. Vlasti su upozorile stanovnike na zdravstvene rizike od kontaminirane vode iz slavine.

Iznad sjeverozapada Turske poplave su pogodile kamp. Dva turista su poginula, četvorica su nestala.

Ulice Istanbula pretvorile su se u rijeke, kuće su poplavljene, najmanje dvije osobe su poginule.
Spašeno je desetak ljudi zaglavljenih u zgradi biblioteke, neke metro stanice su bile zatvorene.