Stradali pobunjenici
0

U vazdušnom napadu u Pakistanu 54 poginulih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U vazdušnim napadima pakistanskih snaga na sjeverozapadu zemlje poginula su 54 pobunjenika, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Napad državnih snaga tokom prethodne noći uslijedio je poslije ubistva 18 pobunjenika u okolini grada Bezoti u regionu Orakzai, izjavio je za Asociated press (AP) lokalni zvaničnik Samiula Kan. U tom sukobu sa bezbjednosnim snagama pobunjenici su poginuli pošto su ušli iz susjedne oblasti Kiber, u pokušaju da ponovo preuzmu kontrolni punkt u Orakzaiju.

Napadi su dio vojne ofanzive na uporišta talibanskih pobunjenika u Orakzaiju, dijelu pakistanske oblasti Plemenska područja pod federalnom upravom (FATA), koja se graniči sa Afganistanom, gdje se vjeruje da su mnogi pobunjenici pobjegli od vojnih operacija na jugu zemlje.

Pakistanske snage su pokrenule ofanzivu u Orakzaiju sredinom marta, a do sada je ubijeno oko 350 pobunjenika. Sukobi su izbili i u susjednoj oblasti Kuram.

Oblast Orakzai je postala glavno utočište pakistanskih talibana koji se povlače pred ofanzivom vojske na njihovu mrežu u regionu Južni Vaziristan, podsjetila je američka novinska agencija.