{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Vatikanu završila polugodišnja skupština Unije djela za pomoć istočnim crkvama

F
21.6.2007. u 10:55
0
0
U Vatikanu završila polugodišnja skupština Unije djela za pomoć istočnim crkvama
0
U Vatikanu završila polugodišnja skupština Unije djela za pomoć istočnim crkvama
Jučer je u Vatikanu završila polugodišnja skupština Unije djelâ za pomoć istočnim crkvama, tijekom koje je kaldejski katolički patrijarh Emmanuel III. Delly uputio snažan apel za potporu kršćanima u Iraku.
"Od svih sam zatražio da se mole za nas i da učine nešto kako bi se pobudila svijest svijeta, i zaštitila ljudska prava njihove subraće u Iraku", kazao je patrijarh u razgovoru za Radio Vatikan.

"Mi smo ispunili svoju dužnost prema vlastitoj domovini Iraku, ali sada tražimo da se poštuju naša prava. Svatko od nas pred Gospodinom osjeća vlastitu dužnost braniti subrata, i to ne samo s vjerskoga stajališta, nego i kao dijete Božje. To je moj zahtjev, koji upućujem cijelome svijetu, svim ustanovama, Organizaciji ujedinjenih naroda, Europskoj uniji i Vijeću sigurnosti, kako bi i oni podigli glas u svijetu u svrhu poštovanja pravâ svih Iračana, muslimanâ i kršćanâ. Sada se u Iraku ljudska prava ne poštuju", upozorio je patrijarh.

Stanje je za kršćane teško i u Turskoj, istaknuo je u svojemu izlaganju na skupštini Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama msgr. Ruggero Franceschini, nadbiskup Izmira i predsjednik Turske biskupske konferencije.

"Recimo da se stanje malo pogoršalo. Odmah nakon pohoda pape Benedikta XVI. postiglo se određeno prijateljstvo i čvrsta povezanost. Međutim, izbori koji će se održati 22. srpnja te obnova Parlamenta i izbor Predsjednika države, stvorili su veliku napetost koja je dovela do sukoba, pa i onih fizičkih.

Nadamo se da će ova zemlja pronaći neki laički put koji će obuhvaćati i poštovati sve vjerske zajednice u zemlji. Međutim, postoji opasnost od islamskoga fundamentalizma, ali i od državnoga udara", istaknuo je nadbiskup.

"Ako se ne bude poštovala laičnost države kakvu je želio Atatürk, možda bi vojska mogla intervenirati. To je već jasno rečeno. Stoga se jako gleda na kršćane. Osim toga, istina je i to da se mi ne možemo staviti ni na jednu ni na drugu stranu, nego samo upozoravamo kako će onaj tko propovijeda nasilje, dobiti nasilje. Nažalost, u džamijama se u današnje vrijeme propovijeda samo nasilje… Tako će naići na otpor… i to je, nažalost, zlo: zlo je za njih, kao i za nas, jer sve ono što je stvoreno tijekom više godina, dobri odnosi koje smo imali s njima, sada su u opasnosti da budu zaboravljeni. I to stoga što se misli da smo mi na strani vojske. A mi smo za slobodu sviju, i njihovu i našu", istaknuo je nadbiskup Franceschini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: