Pamplona
0

U utrci s bikovima 457 povrijeđenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 40 ljudi je povrijeđeno u ponedjeljak u posljednjoj ovogodišnjoj utrci s bikovima u španskom gradu Pamploni, tako da je u 2008. godini ukupno povrijeđeno 457 osoba, saopćio je u ponedjeljak Crveni križ Španije.

Najveći broj učesnika utrke zadobio je povrede prilikom saplitanja i padova. Pet osoba je, međutim, zadobilo rane ubodom rogovima, a 42 su primljene na liječenje u obližnju bolnicu.

Među prebačenima u bolnicu je 21-godišnji Danac i 31-godišnji Britanac, prenijela je agencija DPA.

Utrka s bikovima se održava u starom dijelu grada Pamplone svake godine na dan proslave Svetog Fermina, žaštitnika tog grada od 185.000 stanovnika, a poznata je pod nazivom "ensijero".

Tada se na uske ulice grada puštaju bikovi, teški i do 700 kilograma, koji jure muškarce, poznatije kao "mosos", "naoružane" presavijenim novinama.

Proslava Svetog Fermina traje od 6. do 14. jula, a počinje lansiranjem rakete, poznatije kao "čupinaso", s balkona zgrade općine u Pamploni.

Ovaj specifičan događaj je toliko proslavio Pamplonu, da ga je i američki pisac Ernest Hemingway učinio centralnim temom u svom romanu "Sunce se ponovo rađa" koji se pojavio 1926. godine.

Od 1924. godine u utrci s bikovima poginulo je 14 ljudi. Najnovija žrtva utrke bio je 62-godišnji Španac 2003. godine. U njoj svake godine budu povrijeđene stotine učesnika.

Borci za prava životinja kritiziraju održavanje "ensijera", ističući da bikove za utrku stimuliraju električnim šokovima i oštrim noževima.