ICTY
0

U utorak posljednji svjedok prije prekida suđenja Šešelju

FENA
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) saslušat će iduće sedmice na suđenju Vojislavu Šešelju posljednjeg svjedoka prije nego što na snagu stupi odluka o prekidu procesa do daljnjega, saopćio je ICTY.

Zaštićeni svjedok optužbe VS-1029 dat će iskaz pred vijećem predsjedavajućeg suca Jean-Claudea Antonettija u utorak.

Po završetku iskaza VS-1029 suđenje će biti prekinuto, prenijele su agencije.

Tužilaštvu je bilo ostalo još šest sati i 15 minuta da okonča izvođenje dokaza protiv Šešelja kada je sudsko vijeće 11. februara odlučilo da proces prekine do daljnjega dok se ne ispitaju tvrdnje jednog svjedoka da su mu upućene prijetnje.

Prema odluci većine sudaca, kojoj se usprotivio predsjedavajući Antonetti, suđenje Šešelju će biti prekinuto sve dok se ne budu stekli uvjeti da preostalih 11 svjedoka optužbe "svjedoči slobodno i bez prinude".

U međuvremenu će s tim u vezi Šešelju biti suđeno u odvojenom postupku po optužnici za nepoštovanje suda zato što je navodno u jednoj od svojih knjiga otkrio identitet zaštićenih svjedoka.

Haško tužilaštvo je prošlog petka zatražilo od sudaca dodatno vrijeme za izvođenje preostalih 11 svjedoka za koje je navelo da su "ključni". Tužitelji su zatražili još 23,5 radna sata, ne računajući Šešeljevo unakrsno ispitivanje.

Optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991.–1993., Šešelj je ranije više puta rekao u sudnici da će se usprotiviti zahtjevu tužilaštva za produženje vremena za izvođenje dokaza.

Tužilaštvo od početka procesa, u novembru 2007. godine, tvrdi da Šešelj vodi kampanju uznemiravanja i zastrašivanja svjedoka, na šta je on uzvraćao da mu tužitelji pritiscima i prijetnjama "preotimaju svjedoke odbrane".

Sudsko vijeće, koje je od početka suđenja saslušalo 71 svjedoka optužbe, odlučit će naknadno o zahtjevu tužilaštva za produženje vremena za izvođenje dokaza.