Portugal
0

U utorak izbili požari na 459 mjesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Portugalu je samo u utorak registrirano 459 mjesta na kojima su izbili požari u čijem je gašenju angažirano više od 7.200 vatrogasaca, saopćila je Služba za civilnu zaštitu.

U srijedu u 08.30 sati ova je služba saopćila da se još devet požara smatra "značajnim", a većina ih se nalazi u okruzima Viana do Castelo na sjeveru i Aveiro u središnjem dijelu zemlje, prenio je AFP.

Trenutno najveći požar izbio je u ponedjeljak u općini Server do Vouga, gdje je mobilizirano 129 vatrogasaca, prema saopćenju s web stranice nacionalnog tijela za civilnu zaštitu.

U požaru je izgorjela borova i eukaliptusova šuma, ali opasnost nije zaprijetila naseljenim područjima, rekao je zapovjednik vatrogasaca iz Aveira Carlos Pires, na koga se poziva agencija Lusa.

Visoke temperature, ponekada i iznad 40 stepeni Celzija, zabilježene u Portuglu od prošlog vikenda, uzrokovale su izbijanje većeg broja požara.

Vatrogasci su već u ponedjeljak identificirali 416 požara.

Prema portugalskom meteorološkom institutu, temperature su neznatno pale u srijedu na cijelom teritoriju, a veći pad se očekuje od petka.