Svijet
0

U UNESCO-ovom spomeniku grade ogromni krematorij

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ogromni krematorij gradi se unutar čuvenog kompleksa hramova u Nepalu, jednog od najsvetijih mjesta hindusa, koje se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika.

Kompleks Pashupatinath se prostire na prostoru od 2,6 kilometara u blizini Katmandua, na obalama rijeke Bagmati. Svake godine privlači desetke hiljada hodočasnika iz susjedne Indije.

Dijelovi kompleksa datiraju s početka petog stoljeća, a 1979. godine dobili su status UNESCO-ovog zaštićenog spomenika i tako se našli u rangu sa Taj Mahalom i Kineskim zidom.

Ipak, tamošnje vlasti sada planiraju gradnju velikog krematorija i ceste koja će se prostirati kroz ovo područje, što bi, strahuje se, moglo izazvati nepopravljivu štetu. Stoga iz UNESCO-a traže da vlast pronađe alternativu i ističu da je gradnja dvospratnice sa tri odvojena krematorija počela bez adekvatnog pismenog odobrenja nepalskih stručnjaka.

Oni koji brane projekt kažu da je ovakva zgrada ekološki prihvatljivija od spaljivanja tijela na rijeci, ali iz UNESCO-a ipak ističu da nije načinjena potrebna procjena i da će ogromni dimnjak na vrhu građevine imati "negativan vizuelni utjecaj". U krajnjem slučaju, moguće je oduzimanje titule UNESCO-ovog spomenika, što se dosad desilo samo dvaput, u Omanu 2007. i u Njemačkoj 2009. godine, oba puta zbog urbanizacije.