|

VIDEO
/
U UN-u se potukli južnokorejski i sjevernokorejski političari

U UN-u se potukli južnokorejski i sjevernokorejski političari
0
S
Sarajevo-x.com
14.3.2012. u 10:12
5
komentara
0

dijeljenja
U UN-u se potukli južnokorejski i sjevernokorejski političari
Južnokorejski političari su se potukli sa diplomatom Sjeverne Koreje na sastanku u Ženevi, na kojem se na nivou UN-a raspravljalo o tvrdnjama o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.
Delegacija od četri južnokorejska političara su suprotstavila ambasadoru iz misije Pyongyanga u Ženevi So Se-pyongu, nakon što je on odbacio UN-ov izvještaj o nepoštivanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

"Odbijamo izvještaj koji su sastavili neprijatelji. Ovo je beskorisna interpretacija stanja u državi", rekao je So i zatražio da se specijalni reporter o problemima ljudskih prava Marzuki Darusman povuče iz Sjeverne Koreje, prenosi britanski portal Telegraph.

Kako je So pokušao napustiti sjednicu, presrela ga je južnokorejska delegacija, a veće fizičko obračunavanje je spriječio sigurnosni tim. Sastanak Vijeća za ljudska prava UN-a na kojem je prisustvovalo 500 delegata, je bio odgođen nekoliko minuta nakon incidenta.

Predstavnici EU i SAD-a su kritikovali stanje u Sjevernoj Koreji, dok su predstavnici Kube, Zimbabvea i Sirije tvrdili da zapadne nacije pokušavaju oblatiti Sjevernu Koreju. Japan je produžio sankcije prema Sjevernoj Koreji još jendu godinu.

Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...