Nepoznat uzrok
0

U ukletom njemačkom selu u svakoj porodici neko ima rak

Sarajevo-x.com
Wewelsfleth
Wewelsfleth
U njemačkom selu Wewelsfleth, u blizini rijeke Elbe, koje ima oko 1.500 stanovnika, od raka je obolio bar po jedan član gotovo svake porodice. Stanovnici sela se osjećaju kao da su prokleti i napušteni od vlasti.

Wewelsfleth je jedno od 14 sela koja čine distrikt čiji je glavni grad Karstens. Stanovnici ovog sela imaju 50 posto veće šanse da obole od raka nego u mještani susjednog sela Wilstermarsch. Između 1998. i 2008. godine zabilježena su 142 nova slučaja, u odnosu na 95 slučajeva koji su statistički očekivani.

Tri nuklearne elektrane su u neposrednoj blizini sela, jedna od njih je udaljena oko četiri kilometra. Naučnici tvrde da blizina nuklearnih reaktora nema nikakve veze sa velikim brojem oboljelih od karcinoma.

Najčešći je rak stomaka, pluća i nekoliko drugih vrsta od kojih nijedan nije uzrokovan nuklearnim elektranama, ali naučnici nisu došli ni do zaključka šta ih uzrokuje.

Međutim, zbog katastrofe u Fukushimi u Japanu, njemačka vlada je ipak odlučila zatvoriti dvije nuklearne elektrane, prenosi portal Abcnews.