Saudijska Arabija
0

U udesu poginula žena koja je prekršila zabranu vožnje

Sarajevo-x.com
Žena koja je prkosila strogim pravilima o zabrani vožnje automobila za žene i prekršila zakon u Saudijskoj Arabiji, poginula je u saobraćajnoj nesreći.

Druga osoba koja je bila s njom je povrijeđena, a nesreća se dogodila u Saudijskoj Arabiji, jedinoj zemlji na svijetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze automobil. Glasnogovornik tamošnje policije je izjavio da je jedna od žena odmah na mjestu bila mrtva, dok je druga zbog povreda prevezena u bolnicu.

Nesreća u kojoj je žena poginula dogodila se u subotu navečer u sjevernoj pokrajini Hael.

"Jedna žena je na mjestu bila mrtva, a osoba koja je bila s njom u automobilu je hospitalizirana zbog teških povreda", saopćio je glasnogovornik policije Abdulaziz al-Zunaidi za AFP.

Žena je stradala nakon što se pridružila većem broju Saudijki koje su odlučile prekršiti zabrane, pošto je to uradila 32-godišnja konsultantica u jednoj informatičkoj kompaniji.

Manal al-Sherif je bila uhapšena i provela je 10 dana u zatvoru, u maju prošle godine, nakon što je na YouTube postavila snimak na kojem se vidi kako vozi u blizini Khobara, grada na istoku zemlje.

Al-Sherif i još nekoliko drugih žena su osnovale i grupu na Facebooku pod nazivom "Nauči me voziti, tako da se mogu zaštititi", a grupa je pozvala vlasti u Saudijskoj Arabiji da ukinu zabranu vožnje za žene. Također, nakon što je Al-Sherif završila u pritvoru, druge žene u Arabiji su se snimile kako voze i postavile snimke na internet.

Zabrana vožnje automobila za žene u Saudijskoj Arabiji ne znači samo puku zabranu vožnje, to za sobom povlači mnoge druge stvari. Primjera radi, taksisti u Arabiji vrlo često odbijaju da voze žene ukoliko su bez pratnje, što znači da žena tada mora biti u društvu supruga ili nekog blikkog rođaka.

U septembru prošle godine žena po imenu Shayma Jastaniah je nakon vožnje Džedom proglašena krivom i osuđena na 10 udaraca bičem, uprkos tome što je imala međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, presuda nije ispoštovana, jer ju je kralj Abdullah poništio.