Svijet
0

U TV raspravi Clinton nije uspjela usporiti zamah Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Barack Obama u petak su održali TV raspravu u Austinu, u velikoj američkoj saveznoj državi Teksas, gdje će se 4. marta održati ključni predizbori u kojima im ankete daju podjednake izglede.

Prema novom ispitivanju javnog mnijenja The Washington Posta i ABC Newsa, Hillary Clinton podržava 48 posto demokratskih birača u Teksasu, a Obamu 47 posto.

U drugoj velikoj državi koja istoga dana glasa o predsjedničkim kandidatima - Ohaju, Clinton vodi s 50 posto glasova, prema 43 posto za Obamu. Da bi ostala u utrci za nominaciju, Hillary Clinton trebaju uvjerljive pobjede u tim državama, izjavio je njezin suprug Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

Clinton nije pobijedila ni na jednim predizborima od "super utorka" 5. februara, dok je Obama zabilježio 11 pobjeda zaredom.

Ta 11. pobjeda stigla je u četvrtak, na predizborima građana SAD-a koji žive u inozemstvu. Od oko 20.000, koliko ih je glasalo od 5. do 12. februara, 65 posto ih je podržalo mladog senatora iz Illinoisa, koji nastoji postati prvi predsjednik SAD-a afričko-američkog porijekla.

U TV raspravi u Teksasu, koju je organizirao CNN, Clinton je imala jednu od posljednjih prilika da pokuša promijeniti trend i izbaciti Obamu s "kursa" koji ga vodi prema nominaciji. Uz nekoliko oštrijih napada s njezine strane, u raspravi su prevladavali pomirljivi tonovi i politički analitičari ocjenjuju u petak da Clinton "nije uspjela usporiti Obamin zamah".

Najoštriji napad bio je na račun Obaminog plagiranja tuđih fraza u nedavnim govorima, kada je Clinton kazala da "ako cijelu kampanju temeljiš na riječima, onda to bar trebaju biti tvoje riječi... inače predstavljaš Xerox (fotokopiranu) promjenu".

Publika je odgovorila s negodovanjem "buu…buu", a Obama je ocijenio da je prigovor "besmislen" jer su posuđene rečenice od političara iz njegova stožera.

Neslaganje su pokazali i oko odgovora SAD-a na smjenu vlasti na Kubi, pri čemu je Clinton rekla da bi odbila pregovarati s Raulom Castrom prije no što provede reforme, dok bi Obama razgovarao bez "uvjeta", ali s pitanjem ljudskih prava na Kubi na dnevnom redu.

Obama, kojem Clinton prigovara na preopćenitim porukama i obećanjima bez sadržaja, dobro je parirao u raspravi oko konkretnih mjera za reformu zdravstvenog sistema u SAD-u i drugim pitanjima, i poentirao na svom dosljednom protivljenju ratu u Iraku, za koji je 2002. Clinton glasala u Senatu.

Kada je Clinton sugerirala kako mu nedostaje iskustva da bude predsjednik, odgovorio je da je njegovo rano protivljenje ratu dokaz da ima bolje prosudbe od nje.

Uz isticanje kako će bez obzira ko dobije nominaciju, demokrati dobro proći na izborima, odnosno osvojiti Bijelu kuću, Clinton je u jednom trenutku rekla kako joj je "čast biti ovdje zajedno s Obamom", što je nagrađeno ovacijama publike, a u minucioznim medijskim analizama već je proglašeno "polupriznanjem" poraza.

Posljednje ankete raspoloženja birača na nacionalnoj razini pokazuju izjednačenost, poput Gallupa 21. februara - Clinton 45, Obama 44 posto, odnosno manju ili veću prednost za Obamu, a najviše u Zogby/C-SPAN anketi od 20. februara - 52 posto za Obamu i 38 posto za Clinton.

U broju delagata za nacionalnu konvenciju stranke krajem augusta Obama ih ima 1.358 a Clinton 1.264, dok je za nominaciju potrebno 2.025 delegata.

Obamina kampanja ostvaruje nedostižnu prednost na finansijskoj strani, s 37 miliona dolara prikupljenih u januaru, prema 13,5 za Clinton. U istom razdoblju Obamina kampanja potrošila je 31 milion dolara, a stožer Clinton 29 miliona, uključujući i pet miliona njezinih vlastitih sredstava uloženih u kampanju.

Dokaz da i u politici novac prati pobjednika je i podatak da u februaru Obamin stožer prikuplja oko miliona dolara na dan, dok drugi tabor nije objavio podatke.

Dodatni znak jačanja i širenja podrške Obami, prenosi Hina, u posljednja dva dana je i podrška radničke federacije "Promjena za pobjedu", koja tvrdi da ima šest miliona članova i podrška transportnog sindikata Teamster, s oko 1,5 miliona članova.