Objavile vlasti
196

U Turskoj u jednom danu umrlo više od 60 ljudi

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Turskoj su zabilježena nova 63 smrtna slučaja usljed koronavirusa. Ovu informaciju objavile su vlasti te zemlje.

Tako se broj smrtnih slučajeva u Turskoj popeo na 277 dok je ukupan broj slučajeva koronavirusa dosegao 15.679, izjavio je danas ministar zdravlja Fahrettin Koca tokom konferencije za novinare nakon sastanka Naučnog vijeća o COVID 19.

Ministar zdravlja rekao je da je provedeno 14.396 testova od prethodnog ažuriranja u utorak popodne, a 2.148 je pokazalo pozitivan rezultat. Prema posljednjim statistikama ukupan broj oporavljenih iznosi 333.

Koca je prvi put objavio statistike o koronavirusu. Prema njima, Istanbul čini 60% ukupnog broja slučajeva u Turskoj s 8.852 zarašenih ljudi, slijede egejski lučki grad Izmir sa 853 i glavni grad Ankara sa 712 slučajeva.

Središnja pokrajina Konya (584), sjeverozapadna provincija Kocaeli (410), južna provincija Isparta (268), sjeverozapadna provincija Sakarya (207), južna provincija Adana (197), sjeverozapadna provincija Bursa (135) i sjeverna provincija Samsun (112). Ministar je napomenuo da je 601 zdravstveni radnik zaražen, što je prvi put da otkrije takve informacije u javnosti, prenosi Dailysabah.com.

Do sada je od koronavirusa u Istanbulu umrlo 117 osoba, a slijede ga Izmir (18), Kocaeli (8), Ankara (7), Konya (7), Zonguldak (5), Trabzon (5), Balikesir (5), Adana (3) i provincija Sakarya (3).

Upozoravajući javnost na ponovno izoliranje starijih osoba i oboljelih od hroničnih bolesti, Koca je rekao da je 80% svih smrtnih slučajeva zabilježeno kod osoba starijih od 60 godina, dok je 75% pacijenata koji se trenutno liječe na intenzivnoj njezi također iz iste dobne skupine. Ministar je pojasnio da su 68,8% preminulih i 63,3% bolesnika na odjelu intenzivne njege bolesnici s visokim krvnim pritiskom.

Koca je napomenuo da je stopa popunjenosti u jedinicama intenzivne njege i dalje 63 posto, dok je popunjenost kreveta u anadolijskim provincijama oko 40 posto, rekavši da u te brojke nisu uključene privatne bolnice.

"Ovo je rat s javnim zdravstvom", rekao je Koca, tražeći od svakog građanina da se strogo pridržava pravila higijene i socijane izolacije, istovremeno nagovještavajući strožija ograničenja putovanja.

"O Sjevernoj Americi kao novom epicentru pandemije razgovarali smo s čelnikom WHO-a tokom našeg današnjeg razgovora", rekao je Koca.