Svijet
0

U Turskoj spriječen novi teroristički napad

FENA
Turske snage sigurnosti spriječile su jedan atentat u Izmiru, javljaju agencije u utorak.

Prema navodima novinske agencije Anadolija, u Izmiru je u policijskoj akciji uhapšen član zabranjene kurdske radničke stranke PKK-a koji je, kako navodi policija, pripremao atentat. Mediji javljaju i o hapšenju još nekoliko osoba, a policija je otkrila plastični eksploziv.

Tursku su u posljednja 24 sata potresli teroristički napadi, prije svega u turističkim centrima na obali Sredozemlja ali i u Istanbulu. U seriji atentata u Turskoj su od subote poginule najmanje tri, a ranjeno je više od 100 osoba. Odgovornost za napade preuzela je jedna kurdska ekstremna skupina koja prijeti daljnjim napadima.

Policija traga i za dva počinitelja koja su izvršila napad u gradu Antalyji u kojem su poginule tri osobe. Kako izvještava DW, među ranjenima su i tri njemačka državljanina, te četiri turista iz Izraela.

U nedjelju je u ljetovalištu Marmaris ranjena 21 osoba u eksploziji bombe u minibusu, a u Istanbulu je ranjeno šest prolaznika. Za ovaj napad odgovornost je preuzela kurdska ekstremna organizacija Sokolovi za slobodni Kudistan. Ova organizacija, koja se odvojila od PKK-a u protekle dvije godine, izvršila je nekoliko napada na turska turistička središta i ponovno prijeti atentatima.

U pismu kojim preuzimaju odgovornost i koje se nalazi na internetu kurdski ektremisti traže da turisti izbjegavaju Tursku te da će nastaviti s napadima sve dok se vođa PKK-a Abdulah Öcalan nalazi u zatvoru. Öcalan je uhapšpen prije sedam godina i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Cilj organizacije Sokolovi za slobodni Kudistan je naštetiti turizmu koji je jedan od najvažnijih prihoda turskom gospodarstvu.

U prvih sedam mjeseci ove godine broj turista u odnosu na prošlo godinu u Turskoj je manji za šest posto i sada iznosi 11 miliona. Najveća skupina oko 550.000 turista su Nijemci od kojih je ove godine došlo u Tursku osam posto manje.