Novi bilans
0

U Turskoj potvrđeno sedam novih smrtnih slučajeva i 293 novooboljela od koronavirusa

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U posljednja 24 sata u Turskoj je potvrđeno sedam novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, kao i još 293 nova slučaja zaraze.

Kako piše Ahval, te vijesti je na Twitteru potvrdio ministar zdravstva Turske Fahretin Koca.

"U protekla 24 sata dobili smo rezultate za 3.672 testa na koronavirus. Utvrđena su 293 nova slučaja zaraze. Uprkos naporima koje ulažemo, bolest je pobijedila sedam naših pacijenata", napisao je ministar u svojoj objavi.

Do sada je u Turskoj koronavirusom zaraženo 1.529 osoba, a ukupan broj preminulih od posljedica zaraze je 37. Također, u ovoj državi do sada je na koronavirus testirano ukupno 24.007 osoba.

Resorni turski ministar Koca posebno je poslao upozorenje mladima da ne misle da su izuzeti od prijetnje aktuelne epidemije.

"Usporite tempo života. Ne izlažite se riziku. Ne nosite rizik kući. Ostanite kod kuće. Život može stati u kuću", poručio je Koca.

I u Turskoj su poduzete rigorozne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, a neke od njih su boravak starijih i rizičnih kategorija u kućama, zatim zatvaranje škola, obustavljanje svih sportskih događaja, a vlasti se suočavaju i s novim izazovom poput zahtjeva za puštanje zatvorenika. Također, Turska je obustavila i letove s aerodroma za ukupno 68 zemalja.

U svijetu su do sada koronavirusom zaražene 387.474 osobe, njih 16.758 je umrlo, a broj oporavljenih je 102.404.

Pandemijom je najteže pogođena Italija u kojoj je od posljedica zaraze preminulo 6.077 osoba, a slijede Kina sa 3.277 umrlih, Španija sa 2.318 i Iran u kojem su od posljedica zaraze preminule 1.934 osobe.