Svijet
0

U Turskoj nova uzbuna zbog sumnjivog praha

FENA
Tursko ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Norveške u Ankari bili su središte novih upozorenja zbog sumnjivog praha, nakon niza istih lažnih upozorenja u nekoliko konzulata u Istanbulu, saopćile su vlasti.

Specijalne ekipe agencije turske vlade zadužene za hitne situacije (Afad) intervenirale su u ministarstvu i ovoj ambasadi, destinacijama sumnjivih pošiljki, naveo je Afad u saopćenju.

U zgradi u središtu glavnog turskog grada nalaze se osim ambasade Norveške i ambasade Meksika i Hrvatske.

Prošle sedmice, nekoliko konzulata, među kojima i konzulati Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, primilo je istu vrstu koverata u kojima se nalazila žuta supstanca, za koju se nakon niza testova utvrdilo da je bezopasna kreda u prahu.

Tursko ministarstvo zdravlja je vrlo brzo isključilo prisustvo toksičnih supstanci kao što su antraks ili botulizam.

Ukupno 25 osoba koje su rukovale na ovaj ili onaj način s kovertama bile je stavljeno pod nadzor zbog mjera predostrožnosti.

Ova upozorenja se događaju u trenucima kada su brojne zapadne zemlje pojačale svoje mjere sigurnosti protiv eventualnih prijetnji džihadističke grupe Islamska država (IDIL), koja drži u opsadi više od jednog mjeseca kurdski sirijski grad Kobane, u blizini turske granice.