Veliki porast
148

U Turskoj broj zaraženih koronavirusom prešao 10.000

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar zdravstva Fahrettin Koca saopćio je da je broj zaraženih koronavirusom u Turskoj prešao 10.000 osoba i naglasio da se Vlada suočava sa sve većim zahtjevima da uvede strožije mjere za suzbijanje epidemije.

Kako piše Financial Post, Fahrettin Koca je na Twitteru naveo da je Turska zemlja sa 83 miliona ljudi koja je u ponedjeljak navečer brojala 10.827 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od kojeg je do sada umrlo 168 osoba.

Samo danas Turska je zabilježila 1.610 novih slučajeva zaraze, a ova država je pretrpjela veliki porast oboljelih otkako je potvrdila prvi slučaj prije nešto manje od tri sedmice.

Do sada je u Turskoj uvedena zabrana kretanja za sve starije od 65 godine. Također su zabranjeni sva međunarodna i međugradska putovanja, međutim, Vlada se suočava sa ozbiljnim zahtjevima da se ode korak dalje kada je riječ o pooštravanju mjera.

Naime, Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula, pozvao je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da uvede puni policijski sat u ovom najvećem turskom gradu.

"Policijski sat ne mora biti na snazi u cijeloj Turskoj, ali u Istanbulu je potreban", rekao je Ekrem Imamoglu.