Kritikovala policiju
14

U Tunisu uhapšena novinarka zbog objave na Facebooku

S. Š.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Policija u Tunisu uhapsila je jučer novinarku koja je kritikovala rad policije i ministra unutrašnjih poslova te zemlje, saopćeno je iz sindikata novinara.

Novinarka Akacha Chahrazed je izrazila osuđujući stav zbog nazadovanja slobode govore otkako je predsjednik Kais Saied preuzeo izvršnu vlast u Tunisu prošle godine.

Ovo je drugi slučaj u mjesec dana gdje je medijski radnik lišen slobode. Krajem marta je također jedan novinar uhapšen zbog objavljivanja priče o militantima.

Sindikat je saopćio da je Akachino hapšenje posljedica objave na Facebooku u kojoj je kritikovala ministra unutrašnjih poslova i optužila policiju da ju je prošle nedelje vređala i tukla na ulici.

Akacha je u svom postu pozvala ministra unutrašnjih poslova da kontroliše svoje policajce, opisujući ih kao "pse", nakon što je rekla da su je tukli, vrijeđali i skinuli joj veo.

Policija i ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odmah bili dostupni za komentar, prenosi Reuters.

Poboljšane slobode govora i medija bile su ključni dobitak za Tunižane nakon revolucije 2011. godine koja je okončala vladavinu bivšeg predsjednika Zine El Abidine Ben Alija i pokrenula proteste arapskog proljeća.

Međutim, demokratski sistem usvojen nakon ustanka je u dubokoj krizi nakon što je predsjednik Saied preuzeo izvršnu vlast i odbacio ustav da bi vladao dekretom, potez koji su protivnici nazvali državnim udarom.

Prošlog mjeseca, Saied je raspustio parlament, izazvavši širok gnjev u zemlji i inostranstvu.

Saied, koji je postao istaknut kao profesor prava kada je počeo da se pojavljuje u medijskim emisijama da govori o ustavu nakon 2011. godine, kaže da poštuje sve slobode i prava i da neće postati diktator.

Kritičari kažu da njegovi postupci, koji također uključuju zamjenu tijela koje je garantovalo nezavisnost pravosuđa, pokazuju da je odlučan učvrstiti vlast jednog čovjeka.