Svijet
0

U tropskoj oluji u Vijetnamu devet poginulih

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Najteža tropska oluja koja je pogodila Vijetnam u ovoj godini ubila je devet ljudi, dok ih se još 14 smatra nestalima, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici koji se bave prirodnim katastrofama.

U novim poplavama poginule su četiri osobe u centralnoj brdskoj pokrajini Daklak, saopćio je pokrajinski zvaničnik Phan Thi Thu Hien, zadužen za vanredne situacije, javio je AP.

Obilne kiše izazvane olujama donijele su i do 30 centimetara vode u Daklaku tokom protekla četiri dana, prisiljavajući oko 5.000 stanovnika da napuste svoje domove. U ponedjeljak nije javljeno o kišama u ovom području.

U susjednoj pokrajini Lam Dong potvrđena je pogibija četiriju osoba nakon što su ih odnijele visoke vode, dok je 13-godišnji dječak poginuo nakon što je stablo palo na njega, saopćio je pokrajinski zvaničnik Duong Thanh Hung.

Tropska oluja, s vjetrovima brzine 70 km/h, kretala se sporo duž centralne obale, saopćio je nacionalni meteorološki centar.

Obilne kiše su najavljne za centralno područje tokom narednih nekoliko dana, saopćio je centar upozoravajući ljude na moguće poplave i klizišta.