Bagdad
0

U tri bombaška napada ubijeno 37 osoba i 104 ranjene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bombaši samoubice napali su u ponedjeljak u blizini tri hotela popularna među zapadnim novinarima i poslovnim ljudima kada je iračka vlada objavila pogubljenje zloglasnog rođaka Saddama Husseina poznatog kao "Hemijski Ali". U tim napadima najmanje 37 osoba je ubijeno i više od 104 ranjene, saopćili su zvaničnici.

Eksplozije, u razmaku od 15 minuta u centru Bagdada, desile su se tek nešto prije nego što je državna televizija objavila da je Ali Hassan al-Majid obješen, prenosi AP.

Niko nije preuzeo odgovornost za ove posljednje velike napade u Bagdadu, šest sedmica nakon niza eksplozija u kojima je ubijeno 127 osoba te izazvale ogorčenje javnosti prema sigurnosnim propustima iračke vlade u vrijeme dok se povlače američki vojnici.

Vladin portparol Ali al-Dabbagh izjavio je da posljednji bombaški napadi "predstavljaju "produženje aktivnosti" pobunjenika povezanih sa Saddamovim režimom. On, međutim, nije rekao da je eksplozija eventualni čin odmazde za pogubljenje.

Prva eksplozija desila se u 16.30 sati po lokalnom vremenu na parkingu hotela Sheraton, rušeći visoke betonske zidove koji štite zgradu i oštetivši brojne zgrade duž šetališta Abu Nawas prekoputa rijeke Tigris kod Zelene zone.

Druge dvije eksplozije uslijedile su nekoliko minuta kasnije, a mete su bili hoteli Babylon i Hamra, koji su popularni među zapadnim novinarima i stranim radnicima po ugovoru.

Svi zvaničnici tražili su da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da daju izjave medijima.

Sudeći po početnim brojkama, 15 osoba je ubijeno kod hotela Hamra, 14 kod Sheratona, a preostalih osam ubijeno je kod Babylona, među njima i dva policajca.

Iračka policija okružila je područje a irački helikopteri nadlijetali su mjesta napada.

Kod hotela Hamra, dvojica ljudi u automobilu otvorila su vatrru na stražare na kontrolnom punktu kod hotela, saopćio je treći policijski zvaničnik. Stražari su našli zaklon i uzvratili su vatrom kada je automobil eksplodirao, kazao je on.

Vodeći vojni portparol u Bagdadu, general major Qassim al-Moussawi, izjavio je da su sva tri napada djelo bombaša samoubica.