Svijet
0

U Tokiju prezentirani jedinstveni nadgrobni spomenici stećci

FENA
Predsjednica International Artists Center (IAC) u Japanu Terumo Kanay izrazila je očekivanja da će promocijom stećaka porasti interes japanskih turista za obilazak jedinstvenih spomenika kulture iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini.

Naime, Ambasadа BiH u Tokiju organizirala je prošle sedmice prezentaciju kulturno historijskog nasljeđa BiH, s posebnim osvrtom na upis stećaka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Prezentacija je organizirana kao dio aktivnosti na obilježavanja 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Japana, u saradnji sa IAC, a prisustvovali su joj članovi IAC i predstavnici turističkih organizacija.

U prezentaciji stećaka, kao neprocjenjivog kulturnog blaga i jedinstvenih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, istaknuto je da oni predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Naglašeno je da odluka Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a o upisu stećaka na Listu svjetske kulturne baštine predstavlja veliko priznanje zajedničkoj nominaciji i uspješnoj kulturnoj regionalnoj saradnji ove četiri države.

Prisutnima su podijeljeni propagandni materijali spomenika iz BiH koji su upisani na Listu svjetske kulturne baštine, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta Starog grada Mostara i stećaka, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kanay je zahvalila na organizaciji i predstavljanju jedinstvenog kulturno historijskog nasljeđa te je najavila da će u sljedećoj brošuri IAC biti objavljene informacije o kulturnim vrijednostima koju imaju stećci.