Svijet
0

U Tibetu uhapšeno šezdesetak svećenika

FENA
Šezdesetak budističkih svećenika uhapšeno je u ponedjeljk u Lhassi, glavnom gradu Tibeta, prilikom manifestacije obilježavanja 49. godišnjice prisilnog odlaska Dalaj Lame u egzil, objavio je u utorak radio Slobodna Azija.

U ponedjeljak je oko 300 osoba napustilo jedan samostan i krenulo u pravcu palače Potala, tibetanskog budističkog hrama u centru grada, da zatraže oslobađanje svećenika koji su zatvoreni u oktobru, nakon što su u Washingtonu Dalaj Lami odate američke počasti, javio je radio sa sjedištem u SAD-u, na koji su se pozvali anonimni izvori u Lhassi.

Policija i snage reda su uhapsile između 50 i 60 demonstranata, blokirale ceste i opkolile samostane kako bi spriječili širenje demonstracija.

Zvaničnici policije i zvaničnici za vjerska pitanja u Lhassi su odbili dati svoj komentar.

Pred svojim pristalicama okupljenim u Dharamsali, mjestu egzila Dalaj Lame na sjeveru Indije, duhovni vođa tibetanskih budista je u ponedjeljak žestoko osudio kineske represije u Tibetu, u neuobičajeno oštroj izjavi povodom 49. godišnjice njegovog egzila u Indiju i pet mjeseci prije Olimpijskih igara u Pekingu.

Sedamdesetdvogodišnji vjerski zvaničnik koji je napustio Tibet 1959. godine, poslije neuspjeha antikineske pobune, odustao je od traženja nezavisnosti i ograničio se na traženje "široke autonomije", kako bi se spasio jezik, kultura i okoliš ovoga himalajskog teritorija.