|

U Teksasu prikupljeno 80.000 potpisa za odvajanje od SAD-a

U Teksasu prikupljeno 80.000 potpisa za odvajanje od SAD-a
16
F
FENA
14.11.2012. u 14:57
10
komentara
16

dijeljenja
U Teksasu prikupljeno 80.000 potpisa za odvajanje od SAD-a
Više od 80.000 građana Teksasa potpisalo je online peticiju na web stranici Bijele kuće, kojom traže odvajanje ove države od Sjedinjenih Američkih Država.
Prva od 50 saveznih država koja je pokrenula ovu akciju bila je Louisiana, i to 7. novembra, samo nekoliko sati nakon proglašenja pobjede predsjednika Baracka Obame, a za njom je uslijedilo još dvadesetak država.

Kako nalažu pravila, Bijela kuća je dužna da ispita svaku peticiju sa više od 150 potpisa prikupljenih za mjesec dana, a 25.000 potpisa zahtijeva zvaničan odgovor.

Pošto je država Teksas uputila peticiju sa najviše potpisa, sada predsjednik ili član njegove administracije treba da odgovori na zahtjev da se "državi Teksas dozvoli da se povuče iz Sjedinjenih Američkih Država i formira svoju novu vladu", prenosi Tanjug.

U peticiji se kao razlog za takav zahtjev navode ekonomske probleme koje savezna vlada ne može da riješi, navode američki mediji.

"S obzirom da država Teksas ima uravnotežen budžet i predstavlja 15. najveću ekonomiju na svijetu, praktično je izvodljivo za Teksas da se povuče iz Unije i da učini sve da zaštiti životni standard svojih građana i osigura njihova prava i slobode u skladu s prvobitnim idejama i vjerovanjima naših osnivača koje savezna vlada više ne odražava", kaže se u peticiji.

Peticija, međutim, nije dobila podršku guvernera Teksasa Ricka Parryja, koji je rekao da vjeruje u veličinu američke države i da ne treba raditi na njenom razbijanju.

Louisiana je do utorka prikupila 25.000 potpisa, slijede Alabama, Džordžija, Florida, Tenesi, Sjeverna Karolina, Mičigen, Kolorado, Oregon, Nju DŽersi, Severna Dakota, Montana, Indijana, Misisipi, Kentaki i Njujork, prenose američki mediji.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...