Svijet
0

U Teheranu u ponedjeljak novi razgovori Iran - IAEA

FENA
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Iran sastat će se u ponedjeljak u Teheranu radi razgovora o pitanjima ove agencije vezano za centrifuge za obogaćivanje urana, izjavio je jedan iranski dužnosnik.

"Sutra će jedan od direktora IAEA-e u pratnji tehničkog eksperta biti u Teheranu u četverodnevnim razgovorima s ciljem da se razjasne pitanja vezana za centrifuge", rekao je ovaj zvaničnik a navodi ga agencija Mehr.

Iran i AEA su zaključili 21. augusta sporazum s datumima kako bi Teheran odgovorio na neriješena pitanja o nuklearnom programu.

Prema tom kalendaru, IAEA bi trebalo da Irancima dostavi do 15. septembra pitanja o tragovima kontaminacije visoko obogaćenim uranom, pronađenim na Tehničkom univerzitetu Teherana, o iskustvu s polonijem 210, te o radu rudnika uranija Gachine, na jugu Irana.

Iran treba etapno da odgovori na ova pitanja tokom sljedećih sedmica.

IAEA već nekoliko godina očekuje objašnjenja Irana o tragovima visoko obogaćenog urana i dobijanju dokumentacije koja govori o mogućoj vojnoj provedbi urana.

Direktor IAEA-e Mohammed ElBaradei je izjavio početkom septembra da je taj sporazum neophodan kako bi se spriječio sukob koji bi mogao dovesti do rata.