{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Teheranu u ponedjeljak novi razgovori Iran - IAEA

F
23.9.2007. u 15:57
0
0
U Teheranu u ponedjeljak novi razgovori Iran - IAEA
0
U Teheranu u ponedjeljak novi razgovori Iran - IAEA
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Iran sastat će se u ponedjeljak u Teheranu radi razgovora o pitanjima ove agencije vezano za centrifuge za obogaćivanje urana, izjavio je jedan iranski dužnosnik.
"Sutra će jedan od direktora IAEA-e u pratnji tehničkog eksperta biti u Teheranu u četverodnevnim razgovorima s ciljem da se razjasne pitanja vezana za centrifuge", rekao je ovaj zvaničnik a navodi ga agencija Mehr.

Iran i AEA su zaključili 21. augusta sporazum s datumima kako bi Teheran odgovorio na neriješena pitanja o nuklearnom programu.

Prema tom kalendaru, IAEA bi trebalo da Irancima dostavi do 15. septembra pitanja o tragovima kontaminacije visoko obogaćenim uranom, pronađenim na Tehničkom univerzitetu Teherana, o iskustvu s polonijem 210, te o radu rudnika uranija Gachine, na jugu Irana.

Iran treba etapno da odgovori na ova pitanja tokom sljedećih sedmica.

IAEA već nekoliko godina očekuje objašnjenja Irana o tragovima visoko obogaćenog urana i dobijanju dokumentacije koja govori o mogućoj vojnoj provedbi urana.

Direktor IAEA-e Mohammed ElBaradei je izjavio početkom septembra da je taj sporazum neophodan kako bi se spriječio sukob koji bi mogao dovesti do rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: