{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Syndeyu danas susret lidera SAD i Kine

F
6.9.2007. u 13:30
0
0
U Syndeyu danas susret lidera SAD i Kine
0
U Syndeyu danas susret lidera SAD i Kine
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush će danas u Sydneyu razgovarati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom o uzajamnoj trgovini i klimatskim promjenama - dvjema najvažnijim temama ovogodišnjeg samita o azijsko-pacifičkoj saradnji.
Predsjednik Bush kaže da ima mnogo toga o čemu želi da razgovara s predsjednikom Huom, a najprije o klimatskim promjenama. Kina je nedavno proglašena za drugog najvećeg svjetskog proizvođača takozvanih gasova koji izazivaju efekt staklene bašte, odmah iza Sjedinjenih Država:

”Da bismo imali efikasnu politiku prema klimatskim promjenama Kina mora da bude za tim stolom. A da bismo je imali za stolom, Kina mora da učestvuje u definiranju ciljeva.“

Tokom zajedničke konferencije za novinare, sa australijskim premijerom Johnom Howardom, jučer u Sydneyu, predsjednik Bush je rekao da su američki odnosi s Kinom kompleksni. On je govorio o finansijskim pitanjima i ponovio neophodnost ubjeđivanja Kine da omogući plivajući kurs svoje valute na svjetskim tržištima.

”I dalje imamo ogroman trgovinski deficit prema Kini, što podstiče našu želju da sarađujemo s njima kako bi dozvolili plivajući kurs svoje valute. Smatramo da bi to doprinijelo usklađivanju ravnoteže u trgovini.“

Predsjednik Bush je upitan da li namjerava da pokrene pitanje o navodnom uspješnom pokušaju kineskih hakera, povezanih s vladom, da provale u otvoreni sistem za elektronsku poštu američkog Sekretarijata za odbranu. Pentagon je potvrdio taj upad, ali ne i to da je potekao iz Kine.

Bush je odgovorio da nije vidio sve informacije o tom događaju i odbio je da kaže da li vjeruje u te tvrdnje. Umjesto toga, usredsredio se na potrebu razvoja takvih odnosa s Kinom koji bi omogućili Washington i Peking da otvoreno i iskreno razgovaraju o osjetljivim pitanjima.

”Postoje mnoga pitanja za koja bismo željeli da oni imaju drugačiji pristup u svojoj politici. O tome ću razgovarati s njima. Ali najbolje je kada ste u mogućnosti da o tome razgovarate u iskrenoj, otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, umjesto u atmosferi zategnutosti i sumnjičavosti“, javio je Glas Amerike.

Bush je rekao da postoje oblasti u kojima Sjedinjene Države i Kina sarađuju na rješavanju svjetskih problema, posebno spomenuvši napredak u nastojanjima na suprotstavljanju sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama. On je dodao kako bi želio da vidi istu vrstu saradnje u hvatanju u koštac sa Iranom, kao i sa humanitarnom krizom u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: