WHO
0

U svijetu više od 10.000 zaraženih novom gripom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svinjskom gripom službeno je zaraženo 10.243 osoba u 40 zemalja, a umrlo je 80, objavila je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
  • Većina ovih slučajeva, 413 samo u jednom danu, zabilježena je u Sjedinjenim Državama i u Japanu, rekla Fadela Chaib, glasnogovornica WHO-a.

Japan koji bi mogao biti iduće autonomno žarište virusa izvan američkog kontinenta, trenutno ima 210 službeno dijagnosticiranih slučajeva bolesti, a 51 osoba oboljela je u protekla 24 sata, po podacima WHO-a.

Virus A (H1N1) zarazio je još 346 osoba u SAD-u, gdje je službeno utvrđeno 5.469 slučajeva svinjske gripe, od kojih je šestero umrlo, ili jedan više nego u prethodnom izvještaju. Stručnjaci WHO-a pomno prate stanje u Japanu kako bi, ako se u toj zemlji pojavi "autonomno“ žarište svinjske gripe, mogli proglasiti pandemiju i povisiti uzbunu na šesti stepen.

Mnoge zemlje, među kojima i Japan, zatražile su od direktorice WHO-a Margaret Chan da dvaput razmisli prije nego proglasi stanje pandemije u svijetu. Chan je obećala da će povesti računa o tom zahtjevu, pa je ostavila na snazi 5. stepen uzbune, upozorivši da je pandemija "neizbježna“. Odgovarajući na pitanje o brzom širenju virusa u Japanu, Chan je ocijenila da se bolest "uglavnom pojavila u školama i u obiteljima“.

Novi virus A (H1N1) za koji još nema cjepiva, mogao bi mutirati u "puno opasniji" soj, osobito ako razmijeni genetski materijal s virusom ptičje gripe H5N1. Glavna direktorica Margaret Chan izrazila je zabrinutost na skupštini 193 zemlje članice WHO-a koje su se na sedam dana okupile u Ženevi.

  • Virus nam je možda dao da predahnemo, ali ne znamo kako dugo. Nitko ne zna je li to zatišje pred buru, upozorila je.