Svijet
0

U svijetu u parlamentima 17,7 posto žena

FENA
Interparlamentarna unija (IPU) saopćila je da je sada 17,7 posto žena među poslanicima u svijetu, što je povećanje od dva posto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u godišnjem izvještaju koji je u utorak predstavljen u Ženevi.

"Postoji blago ali stalno povećanje broja žena izabranih u parlamente u prošloj godini", rekao je generalni tajnik IPU-a Anders Johnson.

On je dodao kako sveopća slika pokazuje da ima pozitivnih promjena i da se situacija "blago popravlja", prenijela je agencija DPA.

U izvještaju se navodi da su sada procentualno žene zastupljenije u parlamentima nego ranije i da ih najviše ima u maloj afričkoj državi Ruandi - 48,8 posto, slijedi Švedska sa 47, Finska sa 41,5 i Argentina sa 40 posto žena u parlamentu.

Ove zemlje prate Holandija, Danska, Kostarika, Španija, Norveška i Kuba koje su među prvih 10 na listi po zastupljenosti žena u najvišim državnim zakonodavnim tijelima.

Regionalni pregled pokazuje da u tim tijelima na evropskom nivou prosječno ima 20,3 posto žena i da u tome prednjače nordijske zemlje sa 41,4 posto, stavljajući države američkog kontinenta na drugo mjesto sa 20,6, dok su arapske države na začelju sa devet posto žena među poslanicima.

IPU ocjenjuje da je u Kirgistanu napravljen najveći napredak. Ranije u toj zemlji nije bilo žena među poslanicima a sada ih je 25,6 posto jer je na izborima prošle godine uvedena proporcionalna zastupljenost prema kojoj se od partija zahtijevalo da trećina njihovih poslanika u najvišem zakonodavnom tijelu države budu žene.