Svijet
0

U svijetu u opticaju 61 milion lažnih dolara

FENA
Sjedinjene Države su u petak saopćile da je u svijetu u opticaju oko 61 milion krivotvorenih američkih dolara, što je u odnosu na 760 milijardi koliko je u opticaju širom planete, ocijenjeno kao beznačajna suma.

U izvještaju o tokovima američkih novčanica, koji su zajednički načinili američki Trezor, Odbor za federalne rezerve i tajne službe, navodi se da većina krivotvorenih zelenih novčanica potiče iz Kolumbije i Sjeverne Koreje.

Što se Kolumbije tiče, Amerikanci, tvrde da je ta država najveći pojedinačni snabdjevač svjetskog tržišta lažnim dolarima, jer kontrolira ukupno 15 posto svjetske "proizvodnje".

Sjeverna Koreja, koja je i ranije bila na meti kritika Washingtona zbog proizvodnje tzv. "super falsifikata" novčanice od 100 dolara, prozvana je i zbog činjenice da se krivotvorenje i distribucija odvijaju uz "pristanak I kontrolu" vlasti u Pjongjangu.

U posljednjih 16 godina na svijetu je zaplijenjen priličan broj tih "super falsifikata", čija je "nominalna" vrijednost oko 60 miliona dolara, prenijele su agencije.

Ipak, kao svijetla tačka borbe protiv falsifikovanja američkog novca navodi se Bugarska, u kojoj se proizvodi sve manje lažnog novca, dijelom zahvaljujući činjenici da je američka tajna služba otvorila poseban ured u toj državi.

Bugarske novčanice, recimo, bile su proteklih godina izuzetno visokog kvaliteta, te se eurima izrađenim u toj državi bez problema moglo kupovati širom Zapadne Evrope.