Svijet
0

U svijetu se održavaju komemoracije za žrtve cunamija koji je pogodio zemlje uz Indijski okean

FENA
Širom svijeta održavaju se komemoracije kako bi se obilježilo tačno godinu dana otkad je cunami pogodio zemlje uz Indijski okean.

Više od 200.000 ljudi poginulo je kad su nakon zemljotresa golemi valovi udarili u obale Indonezije, Tajlanda, Indije, Šri Lanke, Somalije i drugih zemalja.

Najgore pogođena bila je indonezijska pokrajina Aceh, gdje je minutom šutnje obilježen trenutak kad je prvi val stigao do obale. Zvucima sirena obilježen je i početak rada sistema za upozorenje od cunamija.

Na Tajlandu je to bio trenutak zajedničke žalosti za Tajlanđane i strance koji su prošli kroz ovu katastrofu. Stojeći jedni kraj drugih na vrućini, držeći se za ruke u tišini su meditirali. Moglo se vidjeti kako je to za njih vrlo bolno. Vidjelo se to i na licu mladića koje se grčilo dok je gledao svoje prijatelje u žalosti kako polažu cvijeće u spomen na poginule, izvijestio je dopisnik BBC-a. On izvještava da deseci hiljada preživjelih još uvijek žive u šatorima, a procjenjuje se da treba sagraditi još najmanje 80.000 novih kuća.