{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U svijetu ove godine dosad poginula ili ubijena 82 novinara

F
4.10.2007. u 17:15
0
0
U svijetu ove godine dosad poginula ili ubijena 82 novinara
0
U svijetu ove godine dosad poginula ili ubijena 82 novinara
Foto: AP
U svijetu su od početka ove godine poginula ili ubijena 82 novinara, od kojih 39 ili gotovo polovina u Iraku, pokazuju podaci Međunarodnog instituta za štampu (IPI).
U evropskoj regiji nastradala su tri novinara - dva u Turskoj i jedan u Rusiji.

U Turskoj je ubijen vlasnik novina "Glas provincije Hakari" (Hakkari Province Voice) i urednik sedmičnika na armenskom "Agos". Uredniku "Agosa" prethodno su prijetili zbog toga što je govorio o masakru nad Armenima.

U Rusiji je nastradao dopisnik nezavisnog dnevnika "Komersant" Ivan Safronov, za kojeg se ne zna da li je počinio samoubistvo ili je na to prisiljen, a bavio se "osjetljivim temama", uključujući i planove o prodaji raketa Iranu, navodi IPI.

U Sjedinjenim Državama je nastradalo pet novinara, od kojih je jedan ubijen, dok je petero poginulo u nesreći u helikopteru dok su za TV stanice 3-TV i ABC-15 prenosili policijsku potjeru u Fenixu.

Ubijen je glavni i odgovorni urednik sedmičnika "Oakland Post" Chauncey Bailey. Prema navodima IPI-ja dio njegovih kolega smatra da je ubistvo možda u vezi s njegovim radom. On se bavio pitanjima koje se tiču afro-američkih i drugih zajednica, uključujući lokalnu korupciju i kriminal.

U Aziji je nastradalo 14 novinara, u Africi 10, na Karibima dva, u Latinskoj Americi sedam, na Bliskom istoku, uključujući i Irak – 41, prenijele su agencije.

Prošle godine, rekordne po broju tragičnih smrti novinara, nastradalo je 100 medijskih radnika, a samo godinu dana ranije 65.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: