UNHCR
0

U svijetu oko 15 miliona izbjeglica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U svijetu ima oko 15 miliona izbjeglica, od kojih se prošle godine u svoje kuće vratilo oko 251.500, što je najniži broj u proteklih 20 godina, rekao je u petak visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Guterres koji se nalazi u Siriji povodom obilježavanja 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica.

Guterres je istaknuo da danas u svijetu postoji velik problem izbjeglica u najvećim zonama sukoba kao što su Irak, Afganistan, Sudan i Kongo i da se u tim regijama ljudi teško odlučuju na povratak kućama jer strahuju od nasilja.

Ističući posebno problem iračkih izbjeglica, Guterres je rekao da one "žive kao da su u predvorju pakla" i upozorio da će se "situacija dodatno pogoršati ako države koje su ih primile ne nastave da im pružaju gostoprimstvo", prenio je Reuters.

Prema Guterresovim riječima, većina od 1,8 miliona iračkih izbjeglica koje su zatražile trajno rješavanje statusa od UN-a nalazi se sada u Siriji, Jordanu, Libanonu, Egiptu i Turskoj. U Siriji ih ima najviše, čak oko 45 posto ukupnog broja izbjeglica iz Iraka.

Od 2007. godine oko 52.000 iračkih izbjeglica naseljeno je u druge zemlje, uglavnom u Sjedinjene Američke Države, a Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice je dao preporuke za još njih oko 48.000 da bi ih primile zemlje koje su spremne za to.

U isto vrijeme se oko 38.000 Iračana vratilo iz izbjeglištva u svoju zemlju.

Guterres je podsjetio da su Sjedinjene Države povećale kvotu za prijem izbjeglica iz Iraka otkako su se 2007. našle na udaru kritika jer su te godine prihvatile svega 1.200 iračkih izbjeglica. On je, međutim, dodao da je i ta brojka bila najveća u odnosu na druge zemlje u kojima je ukupno te godine nastanjeno svega 3.500 iračkih izbjeglica.

Od evropskih zemalja Guterres je posebno izdvojio Švedsku, u kojoj ima više tisuća izbjeglih Iračana.

Od zemalja u susjedstvu Iraku posebno se izdvaja Sirija, koja je primila oko četiri miliona iračkih izbjeglica usprkos tenzijama s novim vlastima u Iraku koje imaju potporu SAD-a, naveo je Reuters.

Sirija je stoga odabrana da ove godine bude domaćin obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, što je prvi put da UN za to odredi neku zemlju na Bliskom istoku.

Tim povodom je u Siriju stigao Antonio Guterres, bivši portugalski premijer, koji će u izravnom videolinku s Washingtonom, koji će biti uspostavljen s sirijskim gradom Hassakehom, sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica čiji će domaćin biti američka državna tajnica Hillary Clinton.