{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U svijetu 2004. poginulo 56 novinara

N
4.1.2005. u 08:10
0
0
U svijetu 2004. poginulo 56 novinara
0
U svijetu 2004. poginulo 56 novinara
Ann Cooper, izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara objavila je u ponedjeljak da je u 2004. u svijetu poginulo 56 novinara tokom obavljanja svog posla, što je najveća brojka od 1994., kada je poginulo 66 novinara.
U prošloj godini 36 novinara bili su žrtve ubistava. U Odboru za zaštitu novina istaknuli su trend nekažnjavanja ubica, pa su tako sva, osim devet ubistava, prošla nekažnjeno. «Vlade imaju obavezu da kažnjavaju odgovorne, a propuštanjem da to učine omogućavaju kriminalcima da postavljaju limite na informacije koje građani gledaju i čitaju», ističe se u saopštenju izvršne direktorice Odbora Ann Cooper.

Novinari su stradavali od Filipina, gdje ih je osam ubijeno u seriji napada, do Meksika, gdje je u nasilju povezanom s drogom smrtno stradalo dvoje novinara. U Iraku, gdje je unakrsna vatra bila glavni uzrok stradavanja novinara, najmanje devet od 23 ubijenih novinara bili su namjerno odabrani za mete, saopštio je Odbor.

Odbor za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku, statistiku o stradalim novinarima vodi od 1992., a onima koji su poginuli tokom obavljanja svog posla smatraju se novinari čija je smrt bila rezultat neprijateljskog djelovanja, uključujući odmazdu, te one koji stradaju u unakrsnoj vatri kada izvještavaju s terena ili pod opasnim okolnostima kakve su nasilne ulične demonstracije. U statistiku nisu uključeni novinari koji poginu nesretnim slučajem ili su umrli zbog bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: