Zabranjena 1940. godine
5

U Švicarskoj nakon 84 godine osnovana Komunistička partija

S. M.
Foto: Alessandro Della Valle/Keystone
Foto: Alessandro Della Valle/Keystone
Preko 300 učesnika osnovalo je Revolucionarnu komunističku partiju (RKP) na njenom kongresu u Burgdorfu u kantonu Bern tokom vikenda. To znači da Švicarska ponovo ima komunističku partiju nakon što je zabranjena 1940. godine.

Osnivački kongres održan je od petka do nedjelje.

"Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma", rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u saopćenju RKP.

Nova generacija izvukla je revolucionarne zaključke iz klimatske krize, pandemije koronavirusa i"imperijalističkih ratova i inflacije".

Kako se navodi u saopćenju, na osnivačkom kongresu učestvovalo je ukupno 342 učenika, studenata i radnika. Među njima, deset se pridružilo stranci, a skoro 100 je bilo zainteresovanih. RKP počinje sa radom sa 320 članova osnivača i ima za cilj da udvostruči ovaj broj u roku od godinu dana.

RKP je izrazio solidarnost sa propalestinskim protestima na raznim univerzitetima u Švicarskoj. Članovi partije su učestvovali u demonstracijama na šest univerziteta.

Stranka ističe slogan "bez centa, bez sporazuma i bez podrške izraelskoj ratnoj mašini".

Kao sljedeći korak, RKP planira osnivanje takozvane "Revolucionarne komunističke internacionale" na konferenciji od 10. do 15. juna. Širenje propalestinskog pokreta širom svijeta najavljuje nadolazeću revolucionarnu eksploziju, objavila je nova partija.

Prvobitna Komunistička partija Švicarske osnovana je 1921. godine. U to vrijeme imala je oko 6.000 članova. 1940. godine švicarska vlada je zabranila stranku i naredila njeno raspuštanje. Savezni sud je naknadno presudio da je ovaj korak učinjen zato što je stranka bila za nasilno rušenje vlasti, a ne zbog njene ideologije.