Svijet
0

U Švedskoj proučen prvi ezan s minareta džamije

Anadolija
Džamija Fittja Ulu
Džamija Fittja Ulu
Prvi ezan sa minareta u historiji Švedske proučen je prije džuma-namaza u džamiji Fittja Ulu u općini Botkyrka, uz direktan prijenos državne televizije SVT, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su iz raznih dijelova Švedske stigli kako bi prisustvovali prvom učenju ezana, pozivu na redovnu molitvu muslimana, sa minareta u historiji ove skandinavske zemlje.

Imam džamije Ergin Ogcem koji je proučio ezan kazao je da su mnogobrojni okupljeni vjernici "od radosti i uzbuđenja tokom ovog historijsskog čina doživjeli emotivne trenutke, a neki su i zaplakali".

Ovaj historijski događaj za Švedsku i muslimane u toj zemlji pratio je i veliki broj novinara.

Predsjednik Islamskog kulturnog udruženja Botkyrka Ismail Okur, istakao je da je ovo vrlo značajno za muslimane u Švedskoj napomenuviši da se u toj zemlji osjećaju kao u matičnim domovinama.

Iračanka Diana Faidylla, koja trenutno živi u Švedskoj, kazala je kako je “mnogo sretna zbog ovoga, ovo je zaista prelijep prizor”. Guluz Kayhan koja 25 godina živi u Švedskoj kazala je da je zapalakala dok je učio ezan sa minareta.