"Malo umrtvljen"
0

U Švedskoj napadnut karikaturist Lars Vilks

FENA
Lars Vilks
Lars Vilks
Švedski karikaturist Lars Vilks, autor crteža koji predstavlja poslanika Muhameda s tijelom psa, napadnut je u utorak za vrijeme konferencije na Umjetničkoj akademiji univerziteta u Uppsali, saopćila je policija.

"Čovjek je sjedio u prvom redu i iznenada jurnuo prema meni. Udario me u glavu i spale su mi naočale", ispričao je Vilks agenciji TT, potvrdivši da nije povrijeđen, nego "malo umrtvljen".

Policija u Uppsali je saopćila da je u dvorani bilo 250 osoba. "Kada je došao Lars Vilks, pet osoba je počelo da viče na njega", objasnio je Jonas Eronen iz policije.

Zatim se sve smirilo i konferencija je nastavljena. Lars Vilks je govorio o religiji i pokazao jedan film.

"Dvadeset osoba je tada pokušalo da ga napadne, vjerovatno zato što ih je film uvrijedio", ali je policija na vrijeme intervenirala, kazao je Eronen.

Policija je evakuirala dvoranu, a prosvjednici su počeli da pružaju otpor, zbog čega je policija bila primorana upotrijebiti palice i suzavac. Dvije osobe su uhapšene.

Dnevni list Nerikes Allehanda iz regije Orebro, zapadno od Stockholma, objavio je satirični crtež Larsa Vilksa 18. augusta 2007. godine kako bi ilustrirao tekst o važnosti slobode izražavanja, što je izazvalo polemiku u Švedskoj i u inozemstvu.

Jedna grupa povezana s Al-Qaidom ponudila je 100.000 dolara za ubistvo karikaturista, a u martu prošle godine, irska policija je saopćila da je uhapsila sedam muslimana osumnjičenih za umiješanost u zavjeru radi ubistva karikaturista.