Jemen
0

U sukobu s policijom ranjeno 88 demostranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U sukobu demostranata i jemenske policije u crvenomorskoj luci Al Hadaida u ponedjeljak ranjeno 88 osoba, kada su organi reda pucali i bacili suzavac na okupljene koji su uzvratili kamenicama.

Policija u civilu, opremjena pendrecima, pištoljima i kamenicima napali su hiljade okupljenih dok su mirno šetali ulicama kod trga, gdje "kampuju" tokom višenedjeljnih protesta koje imaju za cilj svrgavanje jemenskog predsjednika Ali Abdulah Saleha poslije 32 godine vladavine, prenosi Reuters.

U ranijim izvještajima se navodi da je 15 osoba povrijeđeno u tim nemirima, dvoje su zadobili rane od vatrenog oružja, a drugi su pretučeni ili pogođeni kamenicama, naveli su ljekari.

Stotine hiljada demonstranata je i u nedjelju navečer u velikim gradovima u Jemenu protestovalo zbog izjave predsjednika Saleha, u petak u Taizu, da je miješanje žena i muškaraca na protestima u prijestonici Sana'ai protivno islamskom zakonu, javio je AP.

Protest se u nedjelju u Sana'ai pretvorio u oštar sukob policije s demostrantima, koja je upotrebila vodene topove, oružje i suzavac. U akciji je 30 okupljenih ranjeno, dok je oko 1.000 imalo zdravstvene probleme od udisanja suzavca.