Krvavi obračun
127

U sukobu bandi u ekvadorskom zatvoru poginulo 68 zatvorenika

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najmanje 68 zatvorenika je ubijeno u sukobu unutar ekvadorskog zatvora, što je nastavak smrtonosnih borbi kriminalnih bandi u Ekvadoru.

Pobuna u zatvoru Litoral Penitentiary koji je lociran u gradu Guayaquil započela je u petak. Specijalne policijske jedinice koje su ušle u zatvorske objekte pronašle su oružje i eksploziv, navodi se u izvještaju.

Približno 300 zatvorenika je poginulo ove godine u državnim zatvorima, a samo u septembru preko 100 što je najgori primjer sukoba bandi unutar zatvora u historiji Ekvadora.

Tokom posljednje pobune zatvorenici su iz jednog krila zatvora puzali kroz rupu kako bi došli do drugog krila, gdje su ih napali članovi rivalske bande. Stotine oficira i vojnika raspoređeno je da bi vratili kontrolu nad kompleksom.

Smrtonosna borba, u kojoj su neki zatvorenici obezglavljeni, usmjerila je pažnju na rastući utjecaj internacionalnih bandi kao što su Sinaloa i Jalisco iz Meksika.

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso rekao je da će njegova zemlja trebati međunarodnu podršku od susjedne Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da bi ojačala vojsku i policiju u nadi da se suprostavi rastućem utjecaju kriminalnih bandi.

U ekvadorskim zatvorima trenutno kaznu služi 9.000 više zatvorenika nego što to omogućavaju trenutni zatvorski kapaciteti, tvrde zvaničnici. Zatvor Litoral Panitentiary može obezbjeđivati 5.300 zatvorenika, a trenutno kaznu služi čak 8.500.