Svijet
0

U sukobima vojske i pobunjenika 27 mrtvih

FENA
Dvadeset muslimanskih separatista i sedam filipinskih vojnika ubijeno je u sukobima na jugu Filipina, tokom posjeta tom području predsjednice Glorie Arroyo, kazao je glasnogovornik vojske.
  • Šezdeset pobunjenika Islamističke oslobodilačke fronte Moro (MILF) napalo je vojnu patrolu u četvrtak blizu grada Mamasapano, na približno 10 km od pokrajinskog središta Cotabata, gdje je bio predviđen posjet predsjednice Arroyo, rekao je pukovnik Jonathan Ponce.

  • Arroyo je u posjetu bila u petak, usprkos intenziviranju sukoba u kojima je poginulo 20 osoba u redovima MILF-a, dodao je on. Sedam filipinskih vojnika ubijeno je a pet ranjeno i hospitalizirano, javile su u subotu agencije.

  • Operacije čišćenja još uvijek su u toku, nastavio je pukovnik Ponce, ističući da je vojska progonila pobunjenike koji su se podijelili u male grupe i raspršili po močvarnom području.

Po riječima brigadira Marlou Salazara, zapovjednika brigade upletene u sukobe, pobunjenici su u subotu ujutro nastavili ispaljivati minobacačke granate na vojne položaje.

  • Arroyo je bila informirana o tim sukobima tokom njezine posjete pokrajini Maguindanao, kazao je pokrajinski dužnosnik.