Afganistan
0

U sukobima ubijeno 14 pobunjenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četrnaest pobunjenika ubijeno je u četvrtak na jugu Afganistana u šestosatnim sukobima s afganistanskim i međunarodnim snagama sigurnosti, objavila je u petak koalicija pod američkom komandom.

Sukobi su se odvijali u mjestu Sangin u pokrajini Helmand, uporištu talibana i glavnom centru za proizvodnju opijuma u zemlji, javio je AFP.

Afganistanski i strani vojnici "nalazili su se na čelu izviđačke patrole u toj zoni, u kojoj su pobunjenici vrlo aktivni, kada su ih napali naoružani ljudi otvarajući vatru s nekoliko položaja, saopćila je koalicija.

  • Izviđačka patrola je potom bila predmet napada iz lakog oružja i raketa s nekoliko položaja. Vojnici su odgovorili i zatražili zračnu podršku kada je ubijeno 14 pobunjenika, javila je koalicija.

Na drugoj strani, jedan policajac je ubijen u petak ujutro u Kabulu u eksploziji bombe sakrivene u jednoj torbi blizu vrlo posjećenog puta, javilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dva afganistanska vojnika također su ubijena a četiri povrijeđena u četvrtak navečer u eksploziji bombe pri prolasku njihovoga vozila u pokrajini Paktia, na istoku zemlje, saopćio je vojni izvor.