Pakistan
0

U sukobima ubijena sedmočlana porodica

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sedmočlana porodica je ubijena kada je minobacačka granata pogodila kuću u sjevernoj pakistanskoj dolini, gdje se snage sigurnosti bore protiv islamskih militanata, saopćila je policija u četvrtak.

Granata je pogodila kuću tokom noći u Deloaiju, selu u nemirnoj dolini Swat, saopćio je Shakoor Khan, policijski zvaničnik u obližnjem mjestu Kabbal. Nejasno je ko je ispalio granatu. Mohammed Tahir poginuo je skupa sa suprugom i petero djece, izjavio je Khan za Associated Press putem telefona.

Nemiri su planuli u dolini u utorak kada su militanti oteli 25 pripadnika snaga sigurnosti. Otada, u borbama je ubijeno 27 pobunjenika i sedam vojnika, što je povećalo sumnje u sposobnost nove vlade da se bori protiv militanata.

Vojska je javila o sporadičnom puškaranju tokom noći u dolini i saopćila je da je bila mirna u četvrtak ujutro. Policijski sat uveden širom doline ukinut je na dva sata prije podneva kako bi se dopustilo mještanima da kupe osnovne potrepštine.

Vladini zvaničnici postigli su mirovni sporazum s militantima u Swatu u maju, povećavajući nade da bi mogli smanjiti utjecaj militantnih grupa putem pregovora. Američki i NATO-ovi zvaničnici žale se, međutim, da su primirje i pregovori kod nemirne pakistanske pogranične zone omogućili pobunjenicima talibana i al-Qaide da se usmjere na napade u susjednom Afganistanu.

Zapadni zvaničnici podržavaju napore četiri mjeseca stare vlade da pridobije umjerenije naoružane grupe, ali žele od Pakistana da poduzme oštriju akciju protiv militanata. Zvaničnici i militanti u Swatu međusobno se optužuju za kršenje sporazuma, iako nijedna strana nije proglasila prekid primirja.

Sljedbenici mule Fazlullaha, ekstremnog imama koji nastoji privući podršku preko FM radiostanice, zauzeli su dijelove Swata prošle godine prije nego što ih je ofanziva vojske protjerala u planine.

Dolina, koja je ranije privlačila čak i strane turiste svojim alpskim pejzažima, nije se smatrala bazom za napade u Afganistanu. Ona se, ipak, nalazi samo 150 km od prijestonice Islamabada i vitalni je test za riješenost vlade da spriječi širenje pobune u talibanskom stilu na ranije mirna područja na sjeverozapadu zemlje.