{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sukobima u od januara ubijeno 1.000 civila

S
1.8.2008. u 11:48
0
0
U sukobima u od januara ubijeno 1.000 civila
0
U sukobima u od januara ubijeno 1.000 civila
Foto: AFP/File
Skoro1.000 civila je među 2.500 ubijenih u oružanom sukobu u Afganistanu u dosadašnjem toku ove godine, saopćila je mreža od 100 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija (NVO).
"Došlo je do naglog rasta broja civilnih žrtava koji su izazvale sve strane, širenja nesigurnosti u ranije stabilnim područjima, povećanja napada na humanitarne agencije i njihovo osoblje", navodi se u saopćenju mreže NVO, prenosi Reuters.

Oružani sukobi i nasilje povezano sa sukobom povećano je za oko 50 posto u 2008. u poređenju s prošlom godinom, upozorile su humanitarne agencije.

"Broj pobunjeničkih napada za svaki od mjeseci u maju (463), junu (569) i julu je veći od brojeva takvih napada od kraja velikih neprijateljstava u 2001. godini", navodi se u saopćenju mreže NVO.

Javljeno je da je juli bio najteži mjesec za afganistanske civile u proteklih šest godina, s 260 zabilježenih civilnih žrtava, dodaje se u saopćenju.

Afganistanska nezavisna Komisija za ljudska prava (AIHRC) i UN-ova Misija za pomoć u Afganistanu pripisuju dvije trećine javljenih žrtava talibanskim pobunjenicima čija taktika uključuje korištenje bombaša samoubica i podmetanje bombi kraj puta čije eksplozije imaju za cilj ubistva i sakaćenja civila.

U zračnim udarima međunarodnih snaga pod američkim vodstvom također je bilo civilnih žrtava, saopćio je AIHRC.

Nesigurnost i nasilje brzo su se proširili na dijelove zemlje koji su se ranije smatrali relativno stabilnim, ugrožavajući tako razvojne i humanitarne aktivnosti. Desetine hiljada ljudi, većinom na nemirnom jugu, bilo je prisiljeno napustiti domove, saopćile su humanitarne agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: