NATO
0

U sukobima u Nuristanu ubijeno 100 talibana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 100 talibanskih boraca ubijeno je u sukobima u istočnom Afganistanu, tokom kojih je prethodnog vikenda stradalo osam američkih vojnika, saopćio je u utorak NATO.
  • Detaljnije analize sukoba u Nuristanu pokazuju da je ubijeno više od 100 neprijateljskih boraca, što je znatno više nego što se prvobitno mislilo, kaže se u saopćenju NATO-a, prenosi Reuters.

Talibani su tokom vikenda puškama, minobacačima i granatama napali američko- afganistansku vojnu ispostavu u Nuristanu, što je prouzrokovalo trinaestosatni krvavi sukob u kome su poginula najmanje dva Afganistanca.

Američka administracija planira zatvaranje manjih vojnih baza u planinskim područjima, što je dio nove strategije koja za cilj ima posvećivanje veće pažnje naseljenim mjestima.

U saopćenju se dodaje da su Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu došle do informacija da su napad izveli lokalni pobunjenici uz pomoć talibana i militantne grupe Hezb-i-Islami, koju predvodi Gulbudin Hekmatjar, nekadašnji komandant afganistanskih mudžahedina.

Vlasti Afganistana saopćile su da su, poslije najnovijeg napada, američke i afganistanske snage povećale broj vojnih operacija sa ciljem povratka teritorije koju pod kontrolom drže talibani.

Zvaničnici SAD navode da se te operacije izvode u regionu, ali više detalja nije saopćeno.