Svijet
0

U sukobima u Čečeniji ubijeno devet ljudi

FENA
Devet ljudi ubijeno je tokom noći u sukobima između snaga sigurnosti i pobunjenika u ratom razorenoj južnoj ruskoj regiji Čečeniji, koja je relativno mirna u posljednjim godinama, javile su u četvrtak ruske novinske agencije.

Rusija je poslala trupe u Čečeniju 1994. i ponovo 1999. kako bi ugušile separatističku pobunu. U posljednjih nekoliko godina Moskva je uložola milione dolara u obnovu pokrajine.

Pet pripadnika snaga sigurnosti, trojica separatista i jedan slučajni prolaznik ubijeni su u srijedu navečer tokom puškaranja u oblasti Urus-Martanvskiji, javio je Interfax.

"Grupa od 10 do 15 militanata otkrivena je u šumi u predgrađima sela Alkazurovo. Došlo je do oružanog sukoba sa snagama sigurnosti", naveo je Interfax riječi sigurnosnog izvora, prenosi Reuters.

Lokalni mještanin ubijen je od separatista u bijegu kada su otvorili vatru po njegovom automobilu, dok su još dvojica putnika ranjeni, javile su agencije.

U susjednoj sjevernokavkaskoj regiji Ingušetiji, dva ruska oklopna vozila su oštećena u eksploziji bombe podmetnute kraj puta u kojoj su ranjena dva vojnika u srijedu navečer, javila je novinska agencija Ria Novosti.

Nasilje iz Čečenije prelilo se u susjedne regije na sjevernom Kavkazu, Ingušetiju i Dagestan.

Tokom prošle godine, pucnjave su postale sve učestalije u susjednim regijama nego u samoj Čečeniji, za koju Kremlj tvrdi da je obnovljena do stanja blizu normalnog.