{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sukobima u Afganistanu ubijena 33 militanta

F
1.7.2008. u 10:14
0
1
U sukobima u Afganistanu ubijena 33 militanta
0
U sukobima u Afganistanu ubijena 33 militanta
Foto: AFP/File
Helikopteri i bombarderi napali su pobunjenike koji su se okupili u istočnom Afganistanu pod okriljem noći, ubivši najmanje 33 ljudi, saopćila je u utorak koalicija pod američkim vodstvom.
Izviđački avion uočio je "velika okupljanja" pobunjenika naoružanih teškim mitraljezima i ručnim raketnim bacačima u ponedjeljak navečer u pokrajini Khost, saopćila je koalicija, javio je AP.

"Nakon što su pozitivno identifikovale militante, koalicijske snage napale su ih borbenim helikopterima i bombarderima, ubivši približno 33 militanta", saopćio je koalicijski portparol, poručnik prve klase Nathan Perry.

Borbe između militanata i snaga sigurnosti intenzivirale su se u južnoj polovini Afganistana. Više od 2.100 ljudi poginulo je u nasilju u prvih šest mjeseci ove godine, sudeći po brojkama Associated Pressa.

Oficir afganistanske vojske izjavio je da su borbe u Khostu počele kada su talibanski militanti napali koalicijske i afganistanske snage koje su patrolirale Tanijem, oblašću na granici s Paakistanom.

Pukovnik Mohammed Israr, zapovjednik bataljona u Khostu, izjavio je da je prema afganistanskim obavještajnim izvještajima ubijeno oko 20 neprijateljskih boraca.

Israr je također saopćio da je grupa od oko 50 militanata prešla iz Pakistana, gdje su talibani i al-Qaida pronašli utočište, i povukla se u tom pravcu pod žestokom vatrom koalicije.

Perry je, ipak, izjavio da se sukob desio oko osam kilometara od granice i " nije uključivao Pakistan".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: