Svijet
0

U sukobima plemena u Indoneziji ubijeno četvero ljudi

FENA
Suparnička plemena naoružana lukovima i strijelama borila su se u čertvrtak u blizini rudnika zlata u američkom vlasništvu u indonezijskoj regiji Papua, u posljednjem u nizu sukoba u kojima je ubijeno četvero ljudi, saopćili su policija i zvaničnici kompanije.

Najmanje 45 drugih ranjeno je u borbama u udaljenoj regiji od utorka, izjavio je načelnik lokalne policije Godhelp Mansnembra za el-Shinta radio. U početnim medijskim izvještajima navodi se da je osam ljudi ubijeno, prenosi AP.

Borbe su izbile u selima na granici s džinovskim rudnikom zlata i bakra kojim upravlja kompanija Freeport-McMoRan Copper and Gold Mine Inc., saopćili je portparol Mansnembre i Freeporta, Pangaribuan.

Pangaribuan je izjavio da su borbe nevezane s operacijama kompanije i da proizvodnja u rudniku nije ugrožena.

Mansnembra je izjavio da su posrednički napori do sada propali.

"Ne znamo šta je stvarni uzrok problema, ali su borbe ponovo izbile danas (u četvrtak). Jutros su se borili, potom su prekinuli radi ručka i odmora i u popodnevnim satima borbe su ponovo izbile", izjavio je on.

Plemena u tom području - više od 3.000 km sjeveroistočno od Džakarte - imaju historiju loših odnosa. Trvenja mogu trajati nekoliko sedmica i obično se završe kada broj žrtava na obje strane bude podjednak.