Svijet
0

U sukobima na jugu Filipina ubijeno devet ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pet filipinskih vojnika i četiri muslimanska pobunjenika ubijeni su u petak u novim sukobima na južnom ostrvu Jolo dok se stotine vojnika priprema da osigura Manilu nakon propalog pokušaja puča.

Vlada je suzbila pobunu bez krvoprolića male grupe odmetnutih vojnika u hotelu u Manili u četvrtak a pojačanja su poslana sa sjevera zemlje.

Na jugu zemlje, gdje se filipinska vojska bori protiv muslimanskih pobunjenika, višesatna bitka s pobunjenicima u džunglama Joloa u petak zasjenila je pokušaj puča.

"Izgubili smo pet ljudi a osam ostalih je ranjeno", izjavio je pukovnik Cesario Atienza, marinski brigadni komandir, novinarima putem telefona, dodajući kako su njegovi vojnici izvukli tijela četvorice ubijenih pobunjenika i gomile oružja i municije, javio je Reuters.

"Još tragamo za njima i zatražili smo blisku zračnu podršku koja bi pokrila naše kopnene snage u napredovanju", kazao je.

Jolo, baza muslimanskih ekstremista u većinski katoličkoj zemlji, bila je poprištem jednog od najkrvavijih dana u novijoj historiji filipinske vojske, kada je najmanje 20 vojnika ubijeno u jednom danu u augustu.

Atienza je izjavio da se vod vojnika prvobitno sukobio s malom grupom islamskih militanata iz Abu Sayyafa bliskom al-Qaidi u petak, ali da se veća grupa Moro Oslobodilačkog fronta nacionalnog oslobođenja (MNLF), uključila u bitku.

MNLF je potisao mirovni sporazum s vladom u 1996., ali njeni članovi koji imaju krvne veze s Abu Sayyafom često se sukobljavaju s vojnicima nezadovoljni načinom provedbe sporazuma.

U Manili je oko 500 novih vojnika iz vojnog logora na sjeveru zemlje stiglo u konvoju od 10 kamiona u najveću vojnu bazu u prijestonici kako bi pružili dodatnu sigurnost nakon osujećenog puča.

Vojni portparol je izjavio da bi dodatnih 100 vojnika iz elitne jedinice obučene i opremljene od specijalnih snaga američke vojske trebalo stići tokom dana.

"I dalje smo u stanju visoke pripravnosti", izjavio je general Hermogenes Esperon, vojni zapovjednik, novinarima dok su snage sigurnosti nastavljale prikupljati dokaze protiv 25 vojnika koji su pokušali preuzeti kontrolu nad hotelom u Makati Cityju.

"Nastavit ćemo istraživati šta i kako se zapravo desilo. Sumnjamo da bi neke političke ličnosti mogle biti umiješane u zavjeru protiv vlade predsjednice Glorie Macapagal Arroyo", kazao je.